top of page
  • Forfatterens bildemjosgardene@gmail.com

Møt påskehøytiden med gult og grønt

Oppdatert: 8. apr. 2019
Bli med til Simenstad Gard og la deg inspirere av fargerik mat på gardskjøkkenet til vertinne Brit Skurdal Braastad. Appelsin og sitron er den gule tråden i middagsretter, desserter, kaker, annen bakst, salater, og ikke å forglemme i selve påskeaperiti"en.
Gult og grønt gir liv Brit gleder seg til å pynte huset til påske, og starter gjerne forberedelsene i god tid før høytiden. I tradisjon tro tar hun inn skjeggprydede kvister fra fjellbjørk. I åkerkanten finner hun gåsunger som blir drevet fram. For Brit er påskepynten like viktig som julepynten. Det skal være pyntet, men ikke for mye. Mat er ofte en del av pynten; dekorerte brød på langbordet og egg kokt i løkvann er plassert i gule boller. Utenfor døra har hun fylt de staselige svarte urnene med appelsiner. Da det kommer til maten, er ingen ting overlagt tilfeldighetene. - Den skal være fargerik, tradisjonsrik og ikke minst pent å se på. Skuemat, som jeg kaller det. Huset skal lukte av nybakt brød fra bakerovnen, urter fra kjøkkenhagen på toppen av lammesteika, og gjærbakst eller små konfektkaker med en eim av appelsin, sier Brit.

Påskegjester i palmehelga Åpne dager i Palmehelga er en populær tradisjon, en Simenstad - spesialitet. Mange tar med )okken sin for en felles opplevelse, eller de kommer alene. På Simenstad er det sosial dining som gjelder, og du kan gjøre nye bekjentskaper. Alle blir traktert Simenstads lune påskepunsj ved lyspeisen når de kommer til påskegarden. Det er dekket i spisestua og på den dekorerte storsalen. På gardskjøkkenet, som er husets hjerte, blir du møtt av gode dufter fra langtidsstekt kjøtt, fargerike grønnsaksretter og herlig bakst. Dessert og ka+e /te serveres i de historiske stuene.


Påskebakst Et besøk på Simenstad betyr alltid smakfulle og fargerike opplevelser preget av ekthet, nærhet og matglede. Den store vedfyrte bakerovnen på Simenstad blir fyrt opp og du får anledning til å kjøpe med deg påskebrød og søte smaker hjem. Greske påskebrød pynter påskebordet. Dette er runde, flatet brød der det er plassert hele egg som ofte er malt røde og som har en religiøs betydning. Spesielt i katolske land er det egne påskebrød med religiøs betydning.

Grønn gourmet I påska dominerer den gule maten, sier Brit. -Jeg finner fram mine gule gryter og serverer påskelam og andre langtidsstekte kjøttretter med friskt tilbehør. Grønn Gourmet konseptet preger påskebordet.» Brit har grønn Gourmet sertifisering. Grønn Gourmet er økologisk, sunn, fargerik og overraskende mat. Det kan være som tilbehør til kjøtt eller fisk eller rene vegetarmenyer. Urte - og kjøkkenhagen er en viktig del av konseptet. Simenstad er en kjøttgard med mye godt kjøtt å by på, men en fullkommen middag bør også ha med mange og fargerike grønsaker, mener Brit.

Vertinne som byr på seg selv Smak deg glad på Simenstad er vertinnens slagord. Brit Skurdal Braastad

elsker å være vertinne. Enten det er når Simenstad Gard arrangerer store selskaper for bedrifter, organisasjoner og privatpersoner, eller når familien Braastad samles rundt middagsbordet. Brit er i sitt ess når hun kan glede andre med velsmakende måltider og menyer knyttet til gården - i følge med fortelling.


Helga 12., 13. og 14. april kan du besøke Simenstad mellom kl. 13.00–18.00. Muligheter for bordbestilling. Kontakt Brit Skurdal Braastad på tlf. 930 66582 eller her: https://www.simenstadgard.no/paskemiddag/

54 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page