Utflukter

Helgøya Rundt
Helgøya Rundt er den klassiske runden, med sykkel, motorsykkel eller (veteran)bil. 
Besøk  åpne tilbud som Edel Design, Skafferiet og hagen på Hovelsrud gård. Overnatting på Hoel gård. 

Hagereise rundt Mjøsa

Flere av Mjøsgårdene har vakre og interessante hageanlegg, noen av absolutt nasjonalt format. HovelsrudHoelSimenstad, og Sveinhaug  tar i mot grupper for hagebesøk og forteller om hagen og anleggets historie. Alle har fått høythengende priser og  utmerkelser for sine anlegg.

Mellom Mjøsgårdene, langs Pilegrimsleden og Alf Prøysens Præstvægen.

Denne idylliske kjerrevegen er udødeliggjort i Alf Prøysens forfatterskap. Den var snarveien for presten på tur fra Ringsaker til Veldre kirke og går i bakliene – bak alle de store gårdene som breier seg på solsiden mot hovedveien. Langs Præstvægen, i skyggen i skogkanten, lå husmannsplassene med eksotiske navn som Russland, Lybekk og Prøysen. I dag er Præstvægen en del av Pilegrimsleden.

En vandretur eller sykkeltur langs Præstvægen kan begynne hos Ingerine på Lier gård øverst i Veldre, kanskje med et litterært fotbad. Du putter bena i en sinkbalje med dødehavsalt og urter, lener deg tilbake, og hører Ingerine lese fra det hun har lyst til lese for akkurat dere.  Etterpå er det et måltid i spisestuen, kanskje også overnatting på sommersvale rom.

Fra Lier går turen langs Præstvægen til Prøysenhuset og Prøysenstua, så videre på Præstvægen mot Ringsaker kirke, til Sveinhaug gård & historisk pensjonat for lunsj i vakre, restaurerte 1800-tallsmiljøer. Ingeborg forteller historien om gården, hus og hage. Besøk Ringsaker kirkes prektige alterskap, ta en dukkert i Mjøsa, og så kanskje tilbake til Sveinhaug, med belevent aftensbord i selskap med forfattere og skribenter som gjestet Sveinhaug for hundre år siden. Overnatting i historiske interiører for den som ønsker.

 

Mjøstråkk

Mjøstråkk heter den merkede sykkelruta som går rundt hele Mjøsa. Denne går også like forbi dørene på Mjøsgårdene – naturlig nok, siden de gamle veiene ble lagt mellom gårdene. Syklistenes Landsforbund har gitt Mjøstråkk 4 av 5 poeng. Plukk ut de beste strekkene og kombiner med overnatting og bespisning på Mjøsgårdene, så er nok toppkarakteren  innen rekkevidde!